Wij leven in een snel veranderende wereld waarin van alles en nog wat op ons afkomt. Een aanzienlijk deel van de zogenoemde probleemjongeren zijn afhankelijk van hun sociale situatie in mindere of meerdere mate op zichzelf aangewezen. Zij gaan sneller behoren tot cijfers in de meldingen van overlast, crimineel gedrag en strafbare feiten wanneer hun frustraties gekoppeld zijn aan een gevoel van uitzichtloosheid.
De jeugdcriminaliteit, berekend aan de hand van het aantal unieke verdachten tussen de 12 en 24 jaar, is binnen Amsterdam het hoogste in Zuidoost. Vanuit deze jongeren wordt aangegeven dat zij binnen de (zorg) hulpverlening met te veel loketten te maken hebben. Het is hierdoor lastig een vertrouwensband met hun coach op te bouwen. Terugval in ongewenste circuits ligt dan op de loer
(cijfers van Dienst Onderzoek en Statistiek van Gemeente Amsterdam).
Stichting IamJong heeft als doel de jongeren in Zuid Oost die in aanraking zijn geweest met justitie en open staan om te werken aan een duurzame toekomst te begeleiden met een persoonlijk plan van aanpak. De één op één begeleiding staat hierbij centraal.